Samenvatten

Samenvatten... Mag ik je helpen?

Oefenen met samenvatten

Misschien wel de meest belangrijke vaardigheid die mensen bewust of onbewust toepassen: de kunst van het samenvatten. Op de middelbare school komt dit fenemeen dagelijks terug wanneer scholieren zelfstandig de studieboeken induiken bij de voorbereiding van een proefwerk. De hoofd- en bijzaken kunnen scheiden zal veel onnodig leerwerk voorkomen en daarmee kostbare tijd besparen. Hierin handig zijn is dan ook zeker een groot voordeel ten aanzien van de rest van de scholieren, die hierin minder bedreven zijn. Samenvatten is het geraamte van de tekst herkennen, bijzaken van voorbeelden dienen dan alleen ter illustratie van het gemaakte punt en worden niet meer meegenomen in de rode lijn die de scholier zal moeten onthouden. Het herkennen van de opzet van een tekst, het doorzien van de intenties van de schrijver en de hoofdgedachte uit de tekst filteren zijn vaardigheden die deze charmante vogel op een speelse wijze over probeert te brengen. 

Hoe LeesMees je hierbij helpt

LeesMees biedt tal van verschillende oefeningen in deze categorie. De essentie blijft: onderscheid hoofd- en bijzaken van elkaar en blijf de rode lijn volgen. Bij de wekelijkse toetstraining is de lengte van de tekst te vergelijken met die van gerenommeerde toetsen op de basisschool, waardoor deze teksten tevens een beroep doen op het concentratievermogen. LeesMees biedt hiernaast natuurlijk ook gerichte oefeningen, zoals ‘Vijf op een rij’ en ‘Moraal van het verhaal’, waarmee puur de vaardigheid ‘samenvatten’ wordt geoefend. Ook biedt LeesMees theorietoetsen aan, die over alle algemene zaken omtrent samenvatten gaan en waarin veel handige tips de revue passeren.

Andere categorieën: voorspellen - tekstbegrip - woordenschat - signaal- en verwijswoorden - en nog veel meer

Contact

LeesMees
Rederijkerstraat 151
2531 VK 's-Gravenhage

06-52785001
 • Onze zoon had wat achterstand met begrijpend lezen. Na 3 maanden LeesMees ¬†mochten de resultaten er al wezen!

  Gergana Yanalieva
 • Eindelijk een site die uitblinkt in begrijpend lezen.

  Leanne Meijster Orthopedagogiek
 • Wat een leuke, leerzame site. De kinderen uit mijn praktijk oefenen met veel plezier en zijn trots¬† op hun resultaten.

  RT Ypenburg/ Conny Meijster
 • De leerstof wordt op een aantrekkelijke manier aangeboden.

  Christine de Badts
 • Het voordeel van Leesmees is dat ik niets hoeft op te schrijven.

  Leerling
 • Er zijn verschillende onderdelen bij Leesmees. Ik vind eigenlijk alle onderdelen wel leuk!

  Leerling
 • Ik vind het een goede, leerzame site. Voordat ik begon met leesmees had ik moeite met begrijpend lezen, nu gaat het veel beter

  Yousri
 • Wat een mooie en leerzame site!

  Janneke den Ouden
 • Ik heb veel moeite met woordenschat en begrijpend lezen. Voetballen is leuker. Toch is Leesmees leuk om te doen.

  Musa
 • Toen ik begon leerde ik veel nieuwe woorden, hoe je een tekst moet opbouwen en nog veel meer...

  Anouar
 • LeesMees is benieuwd naar uw mening!

  Het team van LeesMees
Gergana Yanalieva Leanne Meijster Orthopedagogiek RT Ypenburg/ Conny Meijster Christine de Badts Leerling Leerling Yousri Janneke den Ouden Musa Anouar Het team van LeesMees